Architectuur

Pareltje van eclectische bouwkunst

Uniek in Middelburg: Een rijk gedecoreerd pand, met een schuin geplaatste hoekpartij met erker, Frans balkon en halsgevel.

Wat meteen in het oog springt zijn de roodbruine bakstenen in kruisverband, die verlevendigd worden door witgeschilderde (natuurstenen) banden, blokken en lijsten.

Boven de ramen zijn mooie boogtrommels, voorzien van sober metselwerk in mozaïek. De kaplaag heeft een Frans schilddak met nostalgische dakpannen. De grote ramen, hoge plafonds en authentieke elementen geven dit gebouw een ruimtelijk en royaal gevoel. De hoge vensters vangen het licht van buiten, wat binnen zorgt voor een positieve sfeer.

Materiaal

De luxe uitstraling van de koperen aanbouw sluit naadloos aan bij het statige voorkomen van dit historische monument.

Koper, zo nauw verbonden met het Middelburg uit die tijd, heeft een hoofdrol in het hele project. Zo hebben we ervoor gekozen om de aanbouw geheel uit te voeren in koper. Zuiver (rood)koper is een zacht metaal: buigzaam, eenvoudig te vervormen en met een groot geleidingsvermogen voor warmte en elektriciteit. Het is corrosiebestendig, dus duurzaam. Het wordt niet voor niets al tienduizend jaren door de mens gebruikt en toegepast. Koper is niet magnetisch en heeft bovendien een desinfecterende en antibacteriële werking.

Ook wat de andere materialen betreft, voldoet het gebouw aan de hoogste technische, bouwkundige en duurzaamheidseisen, met wand-, vloer- en plafondisolatie.

Copper Zeayou Gianni Tahitu extra 19 Copper Zeayou Gianni Tahitu extra 18 Copper Zeayou Gianni Tahitu extra 13 Copper buitenzijde 27juli22 HR 2 kopie

Architect Wouter de Gaaij

"Dit pand wordt echt een beleving voor de gasten"

Bij het ontwerp van de aanbouw was het monument in eclectische stijl voor Wouter het uitgangspunt. “De horizontale banden zijn doorgezet in het koper, waardoor een eenheid ontstaat. Ook de maten van de oorspronkelijke kozijnen zijn gebruikt. Het wit van de begane grond, de plint, loopt eveneens door. Zo is de aanbouw een abstracte vertaling van de bestaande gevel. De aanbouw sluit op zijn beurt weer mooi aan bij de moderne architectuur van de naastgelegen panden. Het koper gaf wat technische uitdagingen, die we samen met de koperslager hebben opgelost. Het is spannend hoe het zuivere koper zich gaat ontwikkelen. Het wordt nu al donkerder, maar hoe het gaat oxideren hangt af van de zuiverheid van de lucht.

Wat ik zelf bijzonder vind? Dat mijn oorspronkelijke ontwerp helemaal kon worden uitgevoerd: het paste binnen het bestemmingsplan en de hoge kosten van zo’n koperen gevel bleken geen onoverkomelijke belemmering. Ik hoop dat Copper & Co een echt stadshotel wordt, waar ook de Middelburgers een kop koffie komen drinken in de lounge of de binnentuin. Het iconische pand zal hoe dan ook een blijvende indruk maken op de gasten.”

Zeayou Zeeland